Ulike typer sushi av laks på hvitt fat.
Foto: Helge Skodvin

Kveis er ikke funnet i oppdrettslaks beregnet på konsum, viser undersøkelser fra NIFES.

I en sak på P4 i dag hevdes det at parasitten kveis finnes i oppdrettslaks. Det er ingenting som tyder på at det stemmer. I fjor undersøkte NIFES over 2000 oppdrettslaks til konsum, fordelt på slakterier fra alle lakseproduserende fylker i landet.

– Våre undersøkelser på oppdrettslaks beregnet på konsum har ikke gitt noen funn av kveis, sier NIFES-forsker Arne Levsen.

Undersøkelser i utlandet bekrefter også NIFES sine funn.

Regelverk som gjelder EU og EØS har klare retningslinjer for håndtering av fisk som spises rå, for å unngå at konsumenter kan få i seg kveis som kan gi sykdom. All villfisk som skal spises rå, må fryses først. Ved frysing til en kjernetemperatur på minus 20 grader i 24 timer eller minus 35 grader i 15 timer, vil man ta livet av kveis.

Frysekravet gjelder ikke oppdrettslaks, fordi fôret den får i seg er varmebehandlet. Dermed er kveisen den eventuelt får i seg allerede død, og kan ikke gjøre noen skade. I tillegg blir kommersielt tilgjengelig oppdrettslaks undersøkt av NIFES, og det er altså ikke gjort funn av kveis i noen av disse prøvene som NIFES har tatt.

Vanlige tilberedningsmetoder av villfisk, som steking og koking, vil også ta livet av kveis.

Så vidt NIFES vet om er det heller aldri blitt påvist at noen personer i Norge er blitt syke av kveis etter å ha spist oppdrettslaks.

Tips en venn

Avbryt

Eposten er blitt sendt

Footer