Foto: NIFES

En ny studie ved NIFES viser at taurin kan være nødvendig å tilsette fiskefôr for å få en laks med god helse.

For å undersøke om taurin hadde en innvirkning på overlevelsen av cellene, ble celler isolert fra leveren til laks. Disse ble enten dyrket med lite taurin eller med samme konsentrasjon av taurin som finnes i en normal lakselever. Resultatene viste at levercellene som fikk taurin hadde høyere overlevelse enn leverceller som ikke fikk taurin.

– Dette viser at taurin er viktig for at laksens leverceller, noe som igjen tyder på at taurin er viktig  for fiskens helse, sier Marit Espe, forsker ved NIFES.

I dag får oppdrettslaksen over 50 prosent planteproteiner i fôret. Planteråvarer har en annen konsentrasjon av aminosyrer enn det fiskemel har, og inneholder ikke taurin. Det er derfor viktig å vite hvilke konsekvenser det kan ha om laksen får for lave konsentrasjoner av taurin, og hvilke konsekvenser dette kan få for laksens helse.

– Vi vet at laks lager taurin selv fra de essensielle aminosyrene metionin og cystein, men vi vet ikke om den lager nok for å unngå leverskade, sier Espe.

Celleforsøket tyder på at taurin bør tilsettes i plantebasert fôr til laks. For lite svovel-aminosyrer har i tidligere forsøk vist å kunne føre til fedmeproblemer, celledød og en fisk med dårlig helse.

– Det er viktig at vi vet konsekvensene av å ha for lite taurin, for å vite hvor mye som er nødvendig i fôret, sier Espe.

Arbeidet er publisert i British Journal of Nutrition.

 

 

Tips en venn

Avbryt

Eposten er blitt sendt

Footer