Tarmfunksjon i Berggylte
Startdato: 1. januar 2015
Sluttdato: 31. desember 2018
Finansert av: NFR
Samarbeidspartner: Nofima, Universitetet i Bergen, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
Prosjektet ledes av: NIFES

Bakgrunn

Berggylte har vist seg som en svært effektiv spiser av lakesuls på laks når den blir plassert sammen med laksen i oppdrettsmerder. For å sikre tilgang på lusespisere har man startet med oppdrett av berggylte. Selv om viktige skritt mot produksjon av effektiv og sunn berggylte er tatt, er det fortsatt mange spørsmål som trenger svar. En hovedutfordring i produksjonen av berggylte er å formulere dietter som gir godt fôropptak, vekst og helse, samt utfordringer knyttet til det unike fordøyelsessystemet av arten. Leppefisk har en kort tarm (2/3 av kroppslengden) uten mage eller blindsekker (pylorussekker). En bedre forståelse av den grunnleggende biologien av fordøyelsesfunksjonene er derfor viktig for å legge til rette for diett sammensetninger og fôringsregimer for å forbedre vekst og levevilkårene for denne fantastiske fisken.

Målsetting

Dette prosjektet vil undersøke fordøyelsessystemet med flere tilnærminger; in vivo, in vitro så vel som modellering, metoder som strekker seg fra histologi til neste generasjon dypt sekvensering. Målet er å øke forståelsen av mekanismene bak effekten av kostsammensetningen på passasje hastighet og fordøyelighet av næringsstoffer, og å etablere hvordan tarmen regulerer passasje av fôr, og hvordan hormonell appetitt-signalisering kan være involvert. Ytterligere, vil de grunnleggende egenskapene til tarmens immunrespons, utvikling fra larver til modne stadier, og effekter av immunutfordrere og immunstimulatorer i dietten, og hvordan tarmbetennelse påvirker fordøyelsen vil bli etterforsket.

Tips en venn

Avbryt

Eposten er blitt sendt

Footer