Optihealth

Optimalisering av fettsyrer og fett i fôr til Atalntisk laks for å sikre god helse og velferd gjennom varierende miljøforhold og livsstadier

Optihealth
Startdato: 1. januar 2017
Sluttdato: 31. desember 2019
Finansert av: FHF
Samarbeidspartner: Nofima, Nifes, University of Stirling, NIVA, Skretting ARC, Biomar, Uppsala Universitet
Prosjektet ledes av: Nofima

Bakgrunn

Prosjektet Optihealth fokuserer på en viktig utfordring for den norske akvakultursektoren; mangel på fiskeolje til bruk i laksefôr for en bærekraftig produksjonsvekst av laks med god helsestatus. Når marine oljer reduseres i fiskefôret, endres fettsyresammensetningen i vev og organer hos Atlantisk laks. Siden fett og spesifikke fettsyrer har sentrale roller i mange biologiske funksjoner, kan endringer i fôrets fettsyresammensetning påvirke vekst, utvikling og fiskens helse på mange områder. Dette prosjektet vil fokusere på områder der kunnskap er utilstrekkelig eller mangelfull når det gjelder behovet for omega-3 fettsyrer, inkludert interaksjoner med totalt fettnivå og omega-6 fettsyrer, for laksens helse, spesielt under utfordrende miljøbetingelser. Prosjektet vil derfor forbedre vekstpotensialet for akvakulturindustrien ved å fremskaffe den nødvendige kunnskapen industrien trenger for å produsere et framtidig fôr som møter behovene for fett for å produsere en robust laks.

Målsetting

Hovedmål: Øke kunnskapen om behov for fettsyrer og fettnivå for produksjon av robust laks.

Delmål:

  1. Fastsette behovet for EPA og DHA som sikrer fiskens vekst og helse under utfordrende miljøforhold i sjø, og hvorvidt totalt fettnivå i fôret påvirker dette.
  2. Avklare om omega-6 fettsyrer, omega-3 fettsyrer og n-6/n-3 ratioen påvirker fiskens robusthet, inkludert evnen til å takle stress og hvor utsatt fisken er for betennelsestilstander og gjelleinfeksjoner.
  3. Øke kunnskapen om hvilke ratioer mellom ALA, EPA og DHA i fôret som gir maksimal retensjon av EPA og DHA i fiskens organer og vev.
  4. Øke kunnskapen om hvordan ernæring i ferskvannsfasen og genetisk bakgrunn påvirker kapasiteten i den metabolske pathwayen for omega-3, oksidativt stress og immunrespons.

Tips en venn

Avbryt

Eposten er blitt sendt

Footer