Livsstilsykdommer og modellsystem
Startdato: 1. januar 2015
Sluttdato: 31. desember 2015
Finansert av: NIFES
Samarbeidspartner: Universitetet i København (Danmark)
Prosjektet ledes av: NIFES

Bakgrunn

Vi har i flere forskjellige fôringsforsøk med mus sett at mus legger mindre på seg når de spiser mager fisk. I samme rekke av forsøk ser vi at magert kjøtt, som kylling og svin faktisk er fedmefremmende. Til tross for at både torsk og kylling/svin er magre proteinkilder er det fett tilstede i cellemembranene i form av fosfolipider. Studier med krill-olje viser at omega-3 fettsyrer i form av fosfolipider blir mer effektivt tatt opp og har en kraftigere effekt på metabolismen enn omega-3 fettsyrer fra triglyserider. Basert på dette antar vi at selv om torsk og svin/kylling er magre proteinkilder, så er fettsyremønsteret av stor betydning. Som andre proteinkilder inntas torsk, svin og kylling som oftest sammen med annen mat i et måltid. Vi vet at sukker og andre høyglysemiske karbohydrater kan motvirke den fedmehemmende effekten av omega-3 fettsyrer i form av triglyserider, men vi vet ikke om effekten av omega-3 fettsyrer i form av fosfolipider kan påvirkes. Det er også usikkert hvorvidt mengden fett i et måltid er avgjørende for hvorvidt den glysemiske indeksen på karbohydratene er av betydning.

Målsetting

Målet med dette prosjektet er å undersøke om det er fettsyresammensetningen i cellemembranene fra magre proteinkilder som er årsaken til at kjøtt fra svin og kylling er fedmefremmende, mens torsk hemmer fedmeutviklingen. Prosjektet vil også undersøke hvor stor betydning sammensetningen av et måltid har for å oppnå en ønsket effekt.

Tips en venn

Avbryt

Eposten er blitt sendt

Footer