Foto: NIFES

Synne Marte Andersen disputerer i dag for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen/NIFES med avhandlingen: “Interactions of arginine and polyamines on growth and metabolism in Atlantic salmon”.

Arginin er aminosyre som ofte benyttes som kosttilskudd av kroppsbyggere, da denne har vist å øke muskelmasse samtidig som fettmassen reduseres. Målet med dette arbeidet var å se om man ved å øke tilsetningen av arginin i fôret til laks, utover det som er vanlig, kunne se en effekt på muskel og fettvev. I tillegg til å være en byggestein for proteiner i kroppen, er arginin viktig i mange metabolske prosesser i kroppen, blant annet for å lage polyaminer. Polyaminer er viktige for utvikling og vekst av celler, og det kreves mye energi for å lage disse. I sitt doktorgradsarbeid ville Andersen se om arginin påvirket energiomsetningen i laks via polyaminene.

Det ble utført to fôringsforsøk, ett i små laks på fem gram og ett i større laks på en kilo. Arginin hadde en liten positiv effekt på vekst i de små laksene, som kunne relateres til polyaminer. I tillegg så vi økt uttrykk av et gen som er viktig for fettforbrenning i leveren. I den voksne laksen, derimot, hadde arginin ingen effekt på vekst eller på fordeling av muskel- og fettmasse. Dette tyder på at arginin ikke har samme effekt på laks som det som har vært påvist hos gnagere og griser. Derimot så vi at selv om arginin ikke påvirket vekst, så påvirket det metabolske prosesser i fisken, noe som kan ha betydning for fiskens helse og velferd. Ved å studere leverceller fra laksen så man blant annet at arginin påvirket glucosemetabolismen. Ingen negative effekter av arginintilskudd ble observert.

Arbeidet i avhandlingen består av fem godkjente artikler.

Tips en venn

Avbryt

Eposten er blitt sendt

Footer