Den kan bli et miljøvennlig alternativ i kampen mot lakselus. Men leppefisk fra oppdrett vil ikke vokse på tradisjonelt oppdrettsfôr. NIFES jakter på den rette oppskriften.

– Kommersielle fôr for laks, torsk og kveite fungerer ikke, de gir dårlig opptak av fôr, lav vekst, høy dødelighet og beindeformiteter, sier forsker ved NIFES, Kristin Hamre.

 

Hun og forskerkollega Øystein Sæle har sett nærmere på fordøyelsen til bergylten, en av de aktuelle leppefiskartene som spiser lakselus.

 

– Bergylten har et spesielt tarmsystem, uten mage og blindsekker. Dette gjør trolig at fordøyelsen og næringsopptaket blir annerledes. Vi må dermed utvikle et fôr som dette tarmsystemet kan håndtere, sier Hamre.

 

Det har NIFES, i samarbeid med Nofima og Havforskningsinstituttet, gjort allerede, kun til forskningsbruk: Innblanding av rekeskall i fôret har vist seg å redusere dødeligheten i den kritiske fasen frem til fisken er stor nok til å settes ut i merdene. Men rekeskall er ikke et aktuelt råstoff til produksjon i stor skala.

 

Derfor jobber NIFES, sammen med Nofima, nå med to forsøk som kanskje kan føre til en formel som fungerer for fisken uten mage. I det ene forsøket fores yngel av bergylte med en blanding som inneholder akkar som proteinkilde. I det andre forsøket vil forskerne forsøke å gjøre proteinet i tradisjonelt fôr mer fordøyelig ved å hydrolisere det, en prosess som bryter det ned til mindre biter.

 

NIFES har utviklet analysemetoder og har nylig etablert et genbibliotek med 18 190 sekvenserte gener fra bergylte, som skal benyttes i analysene.

 

– En del utfordringer gjenstår før vi får se miljømessig og bærekraftig oppdrett av leppefisk i stor skala, men utviklingen går raskt. Den første store utfordringen er å finne frem til det rette fôret, sier Kristin Hamre.

 

Les mer i artikkel fra Norsk Fiskeoppdrett her.

 

 

 

 

Filer til nedlasting • Oppdrett av leppefisk.pdf 1283,8 kb

Tips en venn

Avbryt

Eposten er blitt sendt

Footer