Cecilie Smith Svanevik Foto: Øyvind Ganesh Eknes

Hva skjer med en fiskefarse hvis den inneholder kveis-parasitter? Det skal forsker Cecilie Smith Svanevik fortelle mer om når årets Forsker Grand Prix-konkurranse går av stabelen i september.

Cecilie Smith Svanevik er ansatt som stipendiat ved NIFES, og er inne i sitt siste år på doktorgraden ved Universitetet i Bergen. Hun forsker på betydningen av bakterier, og parasitter en kan finne i villfisk.

Forsker Grand Prix arrangeres for femte gang i år, og er en del av Forskningsdagene i Bergen. Cecilie er en av 10 deltakere, og har 4 minutter til å begeistre publikum med sin forskning på kveis og fiskefarse.

Hva er «Kveisekspressen»?

Kveis (Anisakis simplex) er en liten, parasittisk makk som til alle tider har vært tilstede i mange typer villfisk i sjøen. Det er historisk sett blant annet derfor vi koker, steker eller fryser fiskefilet før vi spiser den. Men hva skjer egentlig om vi produserer fiskefarse av fiskefilet som inneholder kveis? Kveisen inneholder levende bakterier, som den transporterer inn i fiskefileten. Forskningen til Cecilie viser at farse med kveis vil ha mange flere forskjellige typer bakterier i seg enn farse uten kveis. Hva skjer da med produktets kvalitet? Vi får vite mer om det overraskende svaret på dette spørsmålet, og Cecilie vil fortelle om hvordan hun kom fram til dette resultatet og hva som kan være grunnen til at det er slik.

En unik mulighet til forskningsformidling

Cecilie sier at hun ofte møter mennesker som er opptatt av det hennes forskning har fokus på, nemlig at fisken man spiser er trygg.

– Det er viktig å ha fokus på trygg sjømat slik at vi på best mulig måte utnytter våre tilgjengelige ressurser.

Som deltaker i Forsker Grand Prix gleder Cecilie seg over at hun får muligheten til å utvikle sine formidlingsegenskaper. Hun håper at hennes presentasjon vil bli tatt godt imot blant publikum.

Ostring med sterk interesse for havets biologi

Livet som finnes i havet har vært Cecilies interesse helt siden oppveksten på Valestrand, Osterøy. Hun er utdannet biolog med spesialisering i ichtyologi ved UiB, og tok sin mastergrad på NIFES med fokus på fangstteknikk og mikrobiologisk kvalitet på makrell. I arbeidet med doktorgraden veiledes hun av Mikrobiolog Dr. Bjørn Tore Lunestad, og Parasittolog Dr. Arne Levsen fra NIFES.

Arrangementet finner sted 24. september i Kultursalen på Høgskolen i Bergen.

Tips en venn

Avbryt

Eposten er blitt sendt

Footer