Foto: Helge Skodvin

I "Forskning viser at" 19.januar av Jerome Ruzzin og Anders Goksøyr ("Farlige forbindelser"), leste vi at miljøgifter er farlige forbindelser som kan være en årsak til utvikling av type 2-diabetes. Miljøgifter kan være farlige, men det kan også næringsstoffer.

Av seniorforsker Lise Madsen og forskningssjef Bente E. Torstensen

Mye plantefett fra soya er mye mer potent enn miljøgifter for utviklingen av type-2 diabetes, uavhengig av hvilken mat fettet finnes i. Det viser en ny artikkel fra NIFES, publisert i PLoS One. Akkurat som miljøgifter kan enkelte næringsstoff være farlige forbindelser dersom de spises i for store mengder. Mange næringsstoff skiller seg imidlertid fra miljøgifter ved at det også er farlig med for lite. Plantefett (omega-6) er eksempel på et slikt næringsstoff der både for lite og for mye er farlig. For mye plantefett i kosten kan bidra til utvikling av både fedme og type 2-diabetes.

I vår kost anbefales vi å redusere mengden mettet fett, og da erstattes mettet fett ofte med plantefett fra soya- eller maisolje. Konsekvensen blir dermed for mye plantefett i kosten.

Tilsvarende som for miljøgifter er forbindelsene farlige når mengden i kosten blir for stor.

Dette innlegget sto på trykk i Dagens Næringsliv lørdag 26. januar 2013.

Tips en venn

Avbryt

Eposten er blitt sendt

Footer