Foto: Helge Skodvin

Hvilken sammensetning av fett i fôret trenger laks og ørret for optimal vekst og helse? En ny utredning fra NIFES og Nofima oppsummerer dagens kunnskap, og peker på områder der kunnskapen er mangelfull.

Dagens fiskefôr inneholder stadig mindre fiskeolje og fiskemel. Når mengden av disse marine ingrediensene går ned må de erstattes med andre fett og proteinkilder, som planteråvarer.

­– Vi vet at endringer i fettsyresammensetningen i fôret til laks og ørret vil ha konsekvenser for fiskens vekst, utvikling og helse. Fett og fettsyrer er kroppens byggesteiner og de er sentrale for en rekke biologiske funksjoner som regulerer fiskens vekst, utvikling og helse, sier Bente Torstensen, forskningsdirektør ved NIFES.

Utredningen tar for seg all kunnskapen som finnes i dag, og peker særlig på tre områder der kunnskapen ikke er tilstrekkelig. Hvor lite marint omega-3 laks og ørret trenger, hvor mye omega-6 de tåler og hvor mye mettet fett fôret kan og bør inneholde.

Les hele rapporten ”Fett for fiskehelse” her.

Prosjektet er et samarbeid mellom forskere på NIFES og Nofima, og er finansiert av FHF.

 

Filer til nedlasting • 2013 Fett for fiskehelse godkjent.pdf 2,1 mb

Tips en venn

Avbryt

Eposten er blitt sendt

Footer