Først pusle for å lære, så prøve kromatografi selv.
Først pusle for å lære, så prøve kromatografi selv.

Forskningsdagene arrangeres hvert år over hele landet, og i år var den nasjonale åpningen lagt til Bergen. Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland åpnet arrangementet. NIFES deltok blant annet med stand på Festplassen, og vi traff mange nysgjerrige barn og voksne som var med i jakten på de fremmede stoffene i sjømaten.

Bergensk åpning

Temaet i år var ”Verktøy i Forskningen”, og teltet på Festplassen var større enn noen gang. Forsknings- og høyere utdanningsministeren fikk under fredagens åpning oppleve ivrige og engasjerte barn fra Bergenskolene.  Tredve ulike forskningsstasjoner fylte teltet på Festplassen.

Spennvidden i aktivitetene var stor, og NIFES stasjon ”Jakten på de fremmede stoffene” var godt besøkt.

Kromotografi  og mattrygghet

Både fredagens Skoledag og lørdagens Kunnskapsfest ble en suksess.  Hos NIFES lærte barna å skille ulike fargekomponenter i tusj fra hverandre ved å bruke kromotografi, en teknikk forskere og analytikere ved NIFES bruker på laben hver dag for å finne fremmedstoffer i sjømat.

Forskere ved NIFES undersøker effekten av miljøgifter på helsen vår, og bruker sebrafisk som en modell for å finne ut hvordan ulike miljøgifter påvirker gener og celler. Sebrafisk er derfor et viktig forskningsverktøy, og nyklekkede sebrafiskfoster vekket nysgjerrigheten hos store og små.

Forskningsdagene i Bergen har de siste årene arrangert en rekke populærvitenskaplige foredrag under lørdagens Kunnskapsfest.  Denne gangen spente temaene fra ”Hvordan lager man en hitlåt” til ”Ultralyd fra havet til magens dyp”.  Forskningssjef Anne-Katrine Lundebye Haldorsen fra NIFES fortalte om sjømattforskning og mattrygghet, og tok opp temaene grenseverdier og miljøgifter i sjømat i sitt foredrag ”Trygg sjømat – hvordan vet vi det?”

NIFES  forsker i finale

Forsker Grand Prix var et nytt konsept som ble lansert i år, og er en formidlingskonkurranse hvor ti unge forskere står på scenen og har fire minutter hver til å fortelle publikum og dommere om forskningen sin. Marte Haave, som jobber som stipendiat i Program for trygg sjømat ved NIFES, gikk videre til finalen sammen med Silje Endresen Reme fra Uni Helse og Ann-Kristin Molde fra Institutt for lingvistiske fag ved Universitet i Bergen.   Etter en spennende finaleomgang hvor publikum i salen fikk si sin mening ved hjelp av mentometerknapper, vant Molde som forsker på hvorfor østlendinger har en sterkere tendens til å holde på dialekten når de flytter vestover enn innflyttere fra andre landsdeler.

Forskningsdagene i Bergen arrangeres av Bergen Arkitekthøgskole, BI Bergen, Christian Michelsen Research, Havforskningsinstituttet, Haukeland Universitetssjukehus, Høgskolen i Bergen, Kunsthøgskolen i Bergen, NIFES, NHH, UiB og Vil Vite.

Mer om Forskningsdagene i Bergen 2010

Tips en venn

Avbryt

Eposten er blitt sendt

Footer