Studier tyder på at et økt inntak av sjømat kan redusere utviklingen av overvekt og fedme. Det mangler dokumentasjon på en direkte årsakssammenheng mellom et høyt inntak av sjømat og redusert utvikling av fedme og diabetes type 2.

I følge Folkehelseinstituttet er hver femte voksne og hvert sjette barn i Norge klassifisert i kategorien fedme eller overvekt, noe som øker risikoen for diabetes type 2 og en rekke andre kroniske sykdommer.

Ulike dyreforsøk NIFES har gjort viser at inntak av ulike typer sjømat kan påvirke utvikling av overvekt, fedme og diabetes type 2 hos gnagere. Men effekten varierer med ulike typer sjømat og påvirkes også av hva sjømaten kombineres med i måltidet.

Proteinkilder påvirker vektøkning ulikt

Forsøk utført ved NIFES viser at inntak av torskefilet forhindret fedme bedre enn magert kjøtt gitt i dietten til mus, men mus som fikk fra ost og melk var de slankeste. Dette tyder på at proteinkilden har noe å si for vektøkning.

En mulig forklaring er at et økt inntak av proteiner fra ost og melk forhindret fedmeutvikling ved at musene omdanner mer av spist energi til varme. En stor del av denne varmen blir produsert i de brune fettcellene ved fettforbrenning. Proteinkilden i maten ser ut til å påvirke denne evnen ulikt.

Les også: Mus blei feite med kylling og svin

Et annet forsøk med rotter viser at hydrolysert lakseprotein, sammenlignet med melkeproteinbremser utviklingen av fedme. At et protein er hydrolysert, vil si at det er brutt ned i mindre biter.

Rottene som spiste hydrolysert lakseprotein hadde også mindre fett i lever og lavere nivå av fettstoffer i blodet, noe som kan være gunstig i forhold til utvikling av diabetes type 2 og hjerte- og karsykdom.

Mer mett av mager sjømat

En studie ved NIFES viste at mus som fikk mager sjømat spiste mindre enn mus som fikk kjøtt. I tillegg så forskerne at musene som fikk en blanding av mager sjømat i dietten bevegde seg mer. Disse endringene medførte at musene som fikk mager sjømat hadde redusert fedmeutvikling.

Lavere risiko for diabetes type 2?

Observasjonsstudier har vist redusert risiko for utvikling av diabetes type 2 ved høyt inntak av mager sjømat. Forskere ved NIFES har i en klinisk studie i friske mennesker vist at et høyt inntak av mager sjømat reduserte risikofaktorer for fremtidig utvikling av diabetes type 2 sammenlignet mot et høyt inntak av magert kjøtt.

Les også: Mager sjømat gir mindre sykdom

Sukker hindrer effekt av omega-3

Omega-3 fettsyrer bremser utviklingen av fedme i mus, men studier utført ved NIFES viser at sukker motvirker denne effekten. Dette tyder på at helseeffektene av omega-3 fettsyrer påvirkes av diettens sammensetning.

Tips en venn

Avbryt

Eposten er blitt sendt

Footer