Fiskefôrets sammensetning påvirker hvordan fettet lagres i fisken.

Fiskearter kan deles inn i kategoriene mager fisk, mellomfet fisk og fet fisk basert på hvor mye fett de lagrer i fileten. Mager fisk, som for eksempel torsk, lagrer ikke fett i filet, men i lever. Fet fisk, som for eksempel laks og ørret, lagrer fett i filet og rundt indre organer, men ikke i lever. Men fiskefôrets sammensetning av næringsstoff kan også påvirke hvordan fettet lagres i fisken. Når fet fisk lagrer fett i lever er det et første tegn på ernæringsmangel og/eller ubalanse mellom næringsstoff i fôret. For fisk vet vi ikke ennå hvor mye fett fet fisk tåler å ha i leveren før det gir leverskade og betennelse. Humant og hos gnagere anses mer enn 5 % fett i lever som utvikling av leverskade (NAFLD; non-alcoholic fatty liver disease) som kan føre til ulike helseutfordringer som for eksempel diabetes. Økt innvollsfett hos gnagere og folk kan gi kronisk lavere-grad inflammasjon som har klare negative helseeffekter. Også fete fiskearter lagrer overskuddsenergi som fett rundt indre organer, og mangel på noen næringsstoff gir mer fett rundt indre organer, men for fisk mangler kunnskap om helseeffekter og motstandsdyktighet mot sykdom ved økt innvollsfett.

Hvilke næringsstoffer er viktig?

En hel rekke næringsstoff, i for små eller for store mengder, kan gjøre at fisken endrer sitt fettlagringsmønster. Spesielt vil for lite av aminosyren metionin, for lite av marine omega-3 fettsyrer, for lite av fosfolipider i fiskefôret gi mer fett i lever. For lite av aminosyren metionin gjør også laksen fetere rundt indre organ. Nyere kunnskap tyder også på at for mye plantesteroler, for lite mettet fett og for lite kolesterol kan gi mer fett i lever og blod hos laks. Det er også mulig å øke laks sin fettforbrenning ved å tilsette for eksempel mer av den essensielle aminosyren arginin i fôret eller ekstra mye marint omega-3.
NIFES forsker for å øke kunnskap om hvilken mengde av ulike mineraler, vitaminer, fettsyrer, aminosyrer og andre komponenter i fôret oppdrettsfisken trenger for at fettlagringen skal sikre god fiskehelse og en robust fisk.

Tips en venn

Avbryt

Eposten er blitt sendt

Footer