Riktig ernæring gir mer robust fisk

Riktig ernæring gjør fisken mer motstandsdyktig mot smitte mens en feilernært fisk ofte er svekket og utvikler dermed lettere sykdommer. NIFES bidrar med kunnskap om hvilke enkeltnæringsstoff og cocktail av næringsstoff fisken trenger og som gjør fisken robust mot smittepress, betennelse og stress.

Balansen mellom omega-6 og omega-3 er viktig for fiskens helse og motstandsdyktighet mot sykdom, men forskning har ennå ikke kunne vise hva som er det optimale forholdet mellom omega-6 og omega-3 for å sikre produksjon av robust fisk.

NIFES har bred kunnskap om oppdrettsfiskens behov for en rekke næringsstoff oppdrettslaks for å sikre god fiskehelse og produksjon av robust fisk. Som eksempler er antioksidanter er viktig for at fisken kan gjenoppbygge skadet vev etter en skade, og aminosyrene histidin, taurin og arginin har sentrale roller i fiskens metabolisme for å sikre robust fisk.

Evne til å håndtere stress

Stress kan svekke fiskens immunforsvar. Oppdrettsfisk kan bli utsatt for stress blant annet i form av temperaturendringer, trengsel i merdene, og feil ernæring. En stresset fisk reagerer med å øke konsentrasjonen av hormonene adrenalin og kortisol og sukker i blodet. Kroppen mobiliseres til å flykte, og dette fører til en ubalanse som gjør at fisken i denne perioden blir mindre robust for smittepress og blir lettere syk.

Fisk tåler stress bedre dersom den har et optimalt fôr som dekker alle ernæringsbehov. Næringsstoff som har vært knyttet opp mot fiskens evne til å håndtere stress er vitamin C, vitamin E og flerumettede fettsyrer som omega-3 og omega-6.

Tarmhelse

Nye råvarer i fôret, spesielt planteråvarer som ikke er tilstrekkelig raffinert for å fjerne antinæringsstoffer kan gi skader i tarmen hos fisk. Tarmens helse er viktig fordi det er kroppens første forsvar mot smittestoff. Skader på tarmen fører til dårligere fordøyelse og utnyttelse av fôret. Det fører igjen til dårligere vekst og gjør fisken mer utsatt for smitte.

Planteråvarer som ikke er raffinerte inneholder antinæringsstoffer som ikke er bra for tarmslimhinnene. Antinæringsstoffer er stoffer som forhindrer at næringsstoffer blir tatt opp og utnyttet i kroppen. Skadene på tarmen er som oftest større jo mer grove og uraffinerte planteråvarer som brukes, og spesielt soya kan gi tarmbetennelse hos fisk.

Tips en venn

Avbryt

Eposten er blitt sendt

Footer