Forskning viser at så lenge fiskens egne ernæringsbehov blir dekket er det trygt å erstatte de tradisjonelle marine ingrediensene fiskemel og fiskeolje med planteprotein og planteoljer.

Planteråvarer bidrar med en rekke av de essensielle næringsstoffene oppdrettsfisk har behov for, men ikke alle de som tidligere fiskemel og fiskeolje bidro med i overskudd. Planteoljer inneholder ikke langkjedete omega-3 fettsyrer, EPA og DHA, og heller ikke nok av enkelte essensielle aminosyrer som histidin og metionin.

Bør begrense bruken av omega-6 fettsyrer

Laksen blir hva den spiser for en del næringsstoff, men ikke alle. Ett eksempel på næringsstoff der laksen blir hva den spiser er omega-6. Enkelte planteoljer, som soyaolje og solsikkeolje, er veldig rike på omega-6 fettsyren linolsyre (18:2n-6).

Inntaket av omega-6 i den vestlige kosten er generelt for høy, og bruken av omega-6 i produksjon av mat bør begrenses. Det gjelder også for oppdrettslaks for å unngå at den også blir en matvare som bidrar med mye omega-6 i kosten.

Norsk oppdrettslaks er en moderat kilde til omega-6. For å beholde laks som en moderat kilde bør bruken av omega-6 i fiskefôr begrenses i den videre utviklingen av fôr til oppdrettslaks.

Laksen lager selv marint omega-3

Innholdet av marine omega-3-fettsyrer blir lavere når laks blir fôret med vegetabilske råvarer. Likevel er laks fortsatt en veldig god kilde til marint omega-3 i kosten. Dagens oppdrettslaks inneholder nok marint mengder omega-3 til at èn porsjon laks dekker en uke av det anbefalte behovet for friske mennesker.

Oppdrettslaks som får lite marint omega-3 i kosten kompenserer med å lage disse selv basert på omega-3 fra planteoljene. Når laksen får tilført plante omega-3 fettsyrer i fôret produserer den marint omega-3 selv, og dette systemet blir mer effektivt når laksen får lite marint omega-3 i fôret.

Vi vet at laksen har et minimumsbehov for marint omega-3 i fôret, men vi vet enda ikke hvor lite som er nok for at laksen skal være frisk, vokse godt og ha god fiskevelferd.

Protein i planter

Proteininnholdet i planter er veldig forskjellig fra marine råvarer og kan også variere mye fra plante til plante. Soyabønner har for eksempel et høyt innhold av protein, mens mais inneholder mindre.

Dagens fôr inneholder fra ca 38 til 45 prosent protein avhengig av fisken behov i de ulike livsfasene og generelt trenger liten fisk mer protein enn stor fisk. Proteinkildene fra planter raffineres for å ta bort antinæringsstoff og ufordøyelige karbohydrater som er ugunstig for fisken.

Aminosyrer i planteprotein

Proteinkildene som brukes i fiskefôr må dekke fiskens ernæringsbehov for de essensielle aminosyrene. Ingen planteprotein bidrar med alle de essensielle aminosyrene i riktig mengde, og derfor må man blande proteinkilder fra flere planter basert på hvilken sammensetning de har av aminosyrer. I tillegg kan man tilsette den eller de aminosyrer som er i ubalanse.

Tips en venn

Avbryt

Eposten er blitt sendt

Footer