Kine Gregersen disputerer fredag 8. mars for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen “Subjective food hypersensitivity: Studies on enterochromaffin cell secretion products and effects of seal oil therapy”.

Selvrapportert matoverfølsomhet er vanlig, men sykdomsmekanismene er uklare. Pasientene har typisk symptomer fra flere organsystemer, og utredningen er ofte krevende. Gregersen har undersøkt betydningen av spesielle hormonproduserende celler i tarmen (såkalte enterokromaffine celler) og vurdert effekten av behandling med selolje (10 ml 3 ganger daglig gitt med sonde til tolvfingertarmen) ved denne tilstanden. De enterokromaffine cellenes funksjon ble vurdert ved å måle signalsubstansene kromogranin A og serotonin. Pasientene hadde lave nivåer av kromogranin A i blodet, tydende på en mulig dysfunksjon av de enterokromaffine cellene. Serotonin ble målt i tarmskyllevæske og doktoranden utviklet en egen metode for å analysere dette. Denne undersøkelsen avdekket ingen avvik hos pasientene sammenlignet med friske personer.

Les mer på UiBs nettsider.

Tips en venn

Avbryt

Eposten er blitt sendt

Footer